Marijke schrijft…. Op de loop gaan….

Lekker even niets doen… lekker even ontspannen, even uitwaaien…Lekker even je gedachten de vrije loop laten gaan….Hoe relaxed kan dat zijn! Inderdaad…! Maar … er zit zeker een keerzijde aan ‘je gedachte de vrije loop laten…’, want: WAAR GAAN ZE HEEN? Bepaal liever zelf de weg van je gedachten: ‘BEDENK’! ….Want je gedachten bepalen namelijk je gevoelens…. En je gevoelens je gedragingen….

Lang geleden, toen mijn man en ik nog maar kort getrouwd waren, werkte hij bij vliegtuigfabrikant Fokker, nabij Schiphol, zo’n drie kwartier van huis. Het was een soort ‘oertijd’, in de ogen van onze kinderen, want we moesten leven zonder mobieltjes, zonder internet, zonder navigatiesystemen…. Maar wat we al wel hadden – vooral rond Amsterdam – waren: files!
Ik kan me nog herinneren dat op een dag mijn man niet op de gewone tijd thuis was van z’n werk, en ik DACHT: “Hij zal wel in de file staan”. Maar… naarmate het langer duurde en hij nog niet thuis was… “Hij zal toch niet de oorzaak zijn van de file?”…. “Misschien is hij wel naar een ziekenhuis gebracht; hoe kom ik erachter waar hij is opgenomen?”…. “Of, misschien leeft hij niet meer… Hoe moet ik dan alleen verder? Hoe moet ik dat regelen met de begrafenis?” Tranen welden op, verdriet en paniek overvielen me…. “Hoe kom ik er nou achter waar hij is…?”

Gedachten bepalen je gevoelens… Gevoelens bepalen je gedragingen. Ik heb toen niet de stap genomen om allerlei ziekenhuizen te bellen, maar dat had zo maar gekund. Wel de TV aangezet – de enige mogelijkheid in die tijd – om te zien of er iets van een ernstig ongeluk op het nieuws te zien was….

Hoe belangrijk is de controle over je denken! Paulus zegt: Bedenk wat waar is, waarachtig, wat rein en rechtvaardig is, wat lof verdient, enz. (Filip. 4:8) En Hij roept op om te veranderen door je denken te ‘vernieuwen’! (Rom. 12:2)

Een gedrag dat je herhaaldelijk toepast, kan uitmonden in een gewoonte. Dús: Gedachten -> Gevoelens -> Gedragingen -> Gewoontes….

Laat geen loopje met je nemen… Wil je af van je slechte gewoontes: begin je denken te vernieuwen!  Wil je af van je negatieve gevoelens: begin je denken te vernieuwen!

Dit principe is ook ontdekt door de wereld van vandaag … We worden opgeroepen geen dieet te volgen, maar ‘jezelf slank te denken’, of ons niet onzeker te voelen, maar ‘jezelf succesvol te denken’.
Hoewel het principe werkt, kan zelfgerichtheid de motivatie zijn, en ‘egocentrisch denken’ is niet waar de bijbel ons toe oproept.

“Zoals een mens DENKT in zijn hart, zo is hij.”, zegt Spreuken 23:7 (letterlijk vertaald uit de King James), en een andere tekst uit Spreuken (4:23) zegt: “Bewaar je hart boven alles wat te bewaren is, want daaruit zijn de oorsprongen van het leven.” Met andere woorden: Je leeft vanuit wat je in het centrum van je bestaan DENKT! Als je je hart vult met het Woord van God (Markus 4), zal je leven vanuit die Waarheid; je zal leven vanuit wat waar is, waarachtig is wat rein en rechtvaardig is en lof verdient!

Reacties

Andrew Wommack Ministries
Charis Bible College

ADRES:
Nikkelstraat 3A
1411 AB Naarden

TELEFOON:
+31(0)35 533 88 75
E-MAIL:
vraag.nl@awmcharis.com

KVK nr. 37137450

Bankgegevens:
GIFTEN
IBAN: NL83RABO0114176485
Bic Nr: RABONL2U
BETALINGEN
IBAN: NL33ABNA0544385306
Bic Nr: ABNANL2A

Verstuur een bericht

7 + 4 =

Facebook reacties